Ученици от VI  г“ клас на  Основно училище Княз Александър

...
Ученици от VI  г“ клас на  Основно училище Княз Александър
Коментари Харесай

Ученици дадоха 3 г. на грабител на джиесем

Ученици от VI  „ г “ клас на  Основно учебно заведение „ Княз Александър I “ гостуваха в Съдебната палата в Деня на отворените порти на Апелативен съд и Окръжен съд, отдаден на Деня на Конституцията и професионалния празник на българските адвокати и правосъдни чиновници, който честваме на 16-ти април.

Те участваха в самодейността Час на класа „ Съдът от близко “, която по атрактивен метод демонстрира специалността на арбитър, прокурор, юрист, правосъден секретар, правосъдна защита и правосъден кореспондент.

Шестокласниците бяха впечатлени от ограниченията за сигурност при влизане в постройката. Те следиха по какъв начин действа скенера, през който наложително минава за инспекция багажът на всички гости.

Председателите на Апелативен съд – Магдалина Иванова и на Окръжен съд – Розалия Шейтанова, описаха на учениците по какъв начин работят ръководените от тях съдилища и какви каузи се гледат.

Наказателният арбитър от Апелативен съд Христо Крачолов представи  пред децата специалността на магистрата. Той описа какво символизира богинята на правораздаването Темида, за какво на очите й има превръзка, а в ръцете си държи везна и меч.

Служители от Регионална дирекция „ Охрана-Пловдив “ направиха атрактивна презентация на разнообразни оръжия, средства за защита и техники за конвоиране на арестувани лица и подсъдими.

Криминалистът Илко Петков от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи – Пловдив сподели по какъв начин се смъкват отпечатъци от мобилен телефон, конфискуван като материално доказателство по наказателно дело.

Пред учениците беше показан случай от практиката на Пловдивския областен съд за обир на мобилен телефон от възпитаник в парка. По направено от потърпевшия в полицията изложение на причинителя, той е арестуван, след което е бил разпознат от жертвата. Как става това, шестокласниците научиха, като персонално взеха присъединяване в различаване на „ нападателя “.

Извършителят на грабежа на телефон беше изправен пред правосъден състав от възпитаници, които разиграха правосъден развой под формата на ролева игра. Петима шестокласници облякоха черни тоги и застанаха на местата на правосъдния състав. Техни съученици влязоха в функциите на прокурори и юристи. По време на „ правосъдния развой “ учениците задаваха въпроси на „ подсъдимия “. Докато „ правосъдният състав “ се съвещаваше, с цел да реши дали подсъдимия е отговорен и да дефинира типа и размера на наказването, пресаташето на Апелативен съд, която е някогашен публицист от Българска национална телевизия, описа за работата на правосъдния кореспондент и сподели автентичен правосъден репортаж, излъчен по малкия екран.

Председателите на Апелативен съд и Окръжен съд наградиха с грамота всеки от шестокласниците за интензивно присъединяване и чудесно показване в Час на класа „ Съдът от близко “.

Инициативата Час на класа „ Съдът от близко “ се организира за 32-ри път и в нея до в този момент са взели участие над 1 100 възпитаници от разнообразни учебни заведения в Пловдив и района.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР